Jesteś na redukcji już jakiś czas i głód coraz bardziej dokucza?
Mam dla Ciebie kilka praktycznych porad. Jak być najedzonym i nie myśleć o głodzie!
Jedz swoje posiłki powoli i uważnie, skupiaj się na jedzeniu, spróbuj zadbać o to, aby nic nie rozpraszało Cię podczas posiłku.
Wybieraj produkty, które nie są wysokokaloryczne, a przy tym mają sporą objętość na przykład warzywa.
Produkty takie jak makaron czy pieczywo warto wybierać pełnoziarniste, ponieważ mają więcej błonnika, który wpływa na uczucie sytości.
Spożywaj warzywa/owoce w każdym posiłku – nie jest to warunek konieczny, ale warto zastosować to rozwiązanie. Jak już wyżej wspomniałam, warzywa mają niewiele kalorii, więc można ich zjeść dosyć dużo, dodatkowo są źródłem błonnika, który wpływa pozytywnie na uczucie sytości. Owoce są również niskokaloryczne (ale w większości bardziej kaloryczne niż warzywa), są źródłem błonnika, do tego wielu witamin i składników mineralnych, natomiast według ogólnie przyjętych norm i zasad prawidłowego żywienia, powinniśmy spożywać więcej warzyw niż owoców.
Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu! Nawodnienie też ma wpływ na nasze uczucie głodu i sytości oraz ogólne samopoczucie.
Zadbaj o odpowiednie spożycie białka, ponieważ daje nam uczucie sytości na dosyć długo.
Znajdź sobie zajęcie! Często myślimy o jedzeniu z nudów i mylimy faktyczny głód z zachcianką.