Ze zwiększonym poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów zmaga się wiele osób. W tym artykule postaram się przybliżyć jak powinna wyglądać dieta oraz styl życia przy podwyższonym poziomie cholesterolu oraz trójglicerydów.
Co zmienić w diecie i stylu życia?
Unikaj spożywania w nadmiarze produktów zwierzęcych o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych między innymi tłustego mięsa, tłustych produktów mlecznych, smalcu. Spróbuj też ograniczyć ilość spożywanych jaj.
Unikaj izomerów trans kwasów tłuszczowych. Znajdziesz je w margarynach piekarniczych, wyrobach cukierniczych, gotowych sosach, posiłkach typu fast food.
Spożywaj ryby około dwóch razy w tygodniu, ponieważ zawierają one cenne kwasy tłuszczowe Omega-3, które mogą wpłynąć pozytywnie na obniżenie poziomu trójglicerydów.
Zwiększ spożycie błonnika. Znajdziesz go między innymi w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, warzywach i owocach.
Spożywaj dużo warzyw i owoców, ponieważ dostarczają one wiele witamin oraz minerałów a także zawierają antyoksydanty.
Kontroluj swoją masę ciała, nadmiar tkanki tłuszczowej nie będzie sprzyjał utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Ogranicz spożycie soli.
Pamiętaj o aktywności fizycznej. Powinniśmy być aktywni fizycznie przez około 40 minut dziennie.
W problemach z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów wskazane są chude gatunki mięsa, tłuszcze roślinne takie jak oliwa z oliwek, oleje roślinne, margaryny ze sterolami i stanolami roślinnymi, ryby – najlepiej tłuste, morskie gatunki, produkty mleczne z małą zawartością tłuszczu, warzywa i owoce. Przygotowując potrawy gotuj na parze, piecz w folii i rękawie oraz grilluj.